top of page

Kirjailijasta

Anne Leinonen (s.1973) on moneen kertaan palkittu keskeinen kirjoittaja, tutori ja toimittaja. Hänen novellejaan on julkaistu sekä aikakauslehdissä että antologioissa, ja ne ovat voittaneet useita Atorox-palkintoja. Kritiikin kiittämiä tieteisromaaneja ovat esim. Viivamaalari ja Ilottomien ihmisten kylä, sekä yhdessä Eija Lappalaisen kanssa kirjoitettu tulevaisuuteen sijoittuva trilogia Routasisarukset. Nuorten- ja aikuisten proosan kirjoittamisen lisäksi Leinonen on tehnyt radiokuunnelmia, näytelmiä ja äänikirjoja.

Anne Leinonen liikkuu sujuvasti sekä tieteiskirjallisuuden että fantasian alueella. Hänen teksteissään korostuvat teemat toiseudesta ja vieraudesta sekä yhteisön ja yksilön välisen suhteen ongelmista. Luonto on tärkeässä osassa hänen työssään, se kuljettaa tarinaa ja toimii sekä tapahtumien näyttämönä että symbolisella tasolla. Leinosen proosa on tiivistä, hän ei kuvaile ulkokohtaisesti vaan vie lukijansa keskelle tapahtumia ja henkilöidensä elämää. Hän on myös erittäin taitava ja omaleimainen kielen käyttäjä.

 

Anne Leinonen kokeilee mielellään erilaisia tyylilajeja sekä pitää vireillä useita samanaikaisia töitä. Hän on erityisen tunnettu taidostaan tehdä yhteistyötä muiden kirjoittajien kanssa. Oman tuotannon lisäksi Leinonen toimittaa kaunokirjallisia teoksia ja tietokirjoja.

Palkintoja ja ehdokkuuksia:
WSOY:n nuortenkirjakirjoituskilpailun 1. sija yhdessä Eija Laitisen kanssa 2000
Kansan sivistysliiton Etelä-Savon rahasto kannustuspalkinto, 2000
Portin kirjoituskilpailun voitto 2003 ja 2011

Useita muita palkintosijoituksia Portin kirjoituskilpailussa
Atorox-palkinto vuoden parhaalle tieteis- tai fantasianovellille vuosina 2003, 2005 ja 2011
Finlandia Junior -ehdokkuus yhdessä Eija Lappalaisen kanssa 2011

Tähtivaeltaja-ehdokkuus (yhdessä Eija Lappalaisen kanssa) 2012

Tähtivaeltaja-ehdokkuus  (yhdessä Petri Laineen kanssa) 2015

Kuvastaja-ehdokkuus 2016

Etelä-Savon taidepalkinto 2022

Anne Leinonen (b.1973) is a multiple-award winning, key author, tutor and editor of Finnish science fiction and fantasy. Her short stories have been published in magazines and anthologies and they have won several Atorox awards (voted by the fandom). She has received good reviews for her science fiction novels, such as ‘Viivamaalari’ and ‘Ilottomien ihmisten kylä,’ and especially for the trilogy she wrote in collaboration with Eija Lappalainen, ‘Routasisarukset.’ In addition to writing YA and adult fiction, she has now started to work on audio and television drama.

Anne Leinonen moves fluently between science fiction and fantasy. Her texts deal with the themes of otherness and unfamiliarity, as well as the problems between a community and the individual. Nature plays an important part in her work, as a vehicle for the story, the stage of action and on a symbolic level. Leinonen writes tight prose, with no superficial descriptions. Instead, she takes her readers right in the middle of the events and the lives of her characters. Her way of using language shows talent and uniqueness. Anne Leinonen likes to experiement with different styles and often works on several pieces at the same time. She is especially well-know for her skills of collaborating with other writers.

OTA YHTEYTTÄ
bottom of page